ШУМНА СЕКЦИОННА И РОЛЕТНА ВРАТА

 Гаражните и ролетните врати могат, ако не бъдат поддържани, да вдигат много ненужен шум т.е да бъдат много досадни за нашите клиенти и техните съседи. Въпреки че не е възможно да се премахне напълно шума поради механичната работа на вратата, е възможно да се намали или премахне ненужния шум с редовна обща поддръжка.

По-голямата част от шума от ролетните и гаражни врати идва от следните области. Всички те са лечими в различна степен в зависимост от увреждането и други фактори

Секционна врата – панелен дизайн

  Дизайнът на панела е важен фактор за издръжливостта на всички секционни гаражни врати. Ако панелите се търкат, с времето това триене ще произведе досаден звук. Ще видите наличието на черни петна или следи от триене. Нанасянето на литиева грес върху тези части на вратата ще подобри работата на вратите и ще намали количеството произвеждан шум. Ако панелите са повредени или корозирали, използването на литиева грес може да не доведе до осезаеми резултати. В този случай вероятно е необходима смяна на врата или панела.

Секционна врата – смазване на пантите

  Производителите на секционни гаражни врати използват различни панти за различни марки. Някои производители избират панти, изработени от пластмасови композитни материали, докато други избират да използват стоманени панти. Независимо от какво са направени,  те не трябва да създават прекомерен шум по време на работа. Най-честата причина за шум на  от пластмасовите композитни панти идва от триенето, натрупани с метални закрепващи щифтове или метални колела. Триенето на метал върху пластмасата ще доведе до проблеми с течение на времето, причинявайки приплъзване при движение в колелцата и шумове от смилане в пантите на панела. Използването на силиконов спрей или литиева грес трябва да намали тези проблеми и ако се използва редовно, да предотврати повторното появяване на шума.

Секционна врата – Лагери – Колела и Носещи плочи

  Въпреки че не се виждат, лагерите са основни компоненти, използвани в колелата и лагерните плочи за усукване. Лагерите трябва да се смазват със смазки без масло, като силиконов спрей. Смазочните материали на маслена основа ще привличат мръсотия и прахови частици, които имат разяждащ ефект върху лагерите, което може да доведе до повреда на колелцата и срутване на лагерните плочи. Жизненоважно е да се гарантира, че всички лагери се смазват редовно със силиконов спрей. Това не само ще облекчи шума на лагерите, но и ще увеличи експлоатационния живот. Ако лагерите се срутят или покажат признаци на значително износване, клиентите трябва незабавно да се свържат с  фирма за ремонт на врати.

Секционна врата – подравняване

  Ако релсите на секционните гаражни врати не са подравнени правилно или ако вратата не седи в правилно хоризонтално положение, ръбовете на вратата може да се трият по вертикалните и хоризонталните коловози, причинявайки стържещ звук. Ако това не бъде проверено,  може да се превърне в сериозен проблем и да повреди вратата в дългосрочен план. Само опитен майстор на гаражни врати може да пренастрои безопасно секционна врата.

Секционна врата – Пружини

  Пружините на секционните гаражни врати осигуряват повдигащата сила, необходима за ефективно и ефикасно използване. Когато врата се отваря и затваря, навитата пружина се върти около торсионната греда и пружината завършва цикъл на опъване. Този процес може да доведе до триене, ако не се приложи адекватно смазване. Това най-често води до тропащ шум. По време на монтажа, монтажниците често намазват пружините с грес, което значително ще намали работния шум. Нанасянето й върху тези пружини е препоръчително. Нанасянето на литиева грес трябва да се извършва, докато вратата е в изправено положение, за да позволи на смазката или силиконовия спрей да проникнат в бобината. Ако се приложи, докато вратата е под напрежение, грес или силиконов спрей не могат да проникнат през бобината и е малко вероятно някакво осезаемо облекчение от шума. Моля, не се опитвайте да правите някакви корекции на пружината. Това е работа само за майстори.

 

Ролетна врата – подравняване

  Ролетните врати могат с течение на времето да излязат от подравняване поради няколко фактора. По време на продължителна работа вратата може да се движи на една страна и да накара завесата на вратата да се трие силно в една от релсите, причинявайки метален стържещ звук. Тъй като има няколко причини, поради които това може да се случи, се препоръчва клиентите да се свържат с от ръцете на Майстора и да резервират проверка или ремонт, за ​​да разрешат проблема. Ролетните врати, въпреки че са лесни за управление, могат да бъдат трудни за безопасно регулиране.

Ролетна врата – Пружини

 Както при секционните – ролетните гаражни врати работят ефективно с помощта на пружинен механизъм за усукване. Пружините на ролетната врата са скрити вътре в ролката на вратата и не се виждат от потребителя. Ако претърпят значителна корозия те са податливи на скърцане или дрънчене по време на работа. Въпреки че прилагането на смазване ще намали шума, някои ролетни врати са твърде големи, за смазване, без да се сваля цялата врата и да се разглобява. Това не е ефективно решение и вероятно ще доведе до проблеми с работата й в бъдеще. При тези обстоятелства се препоръчва монтаж на нова врата.